De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 7 maart 2018
Tekst: Heleen Versprille / Foto: Cees van Meerten

De Unie Van Vrijwilligers (UVV) vindt het belangrijk om mensen die dat nodig hebben te helpen en te ondersteunen. UVV Hendrik-Ido-Ambacht is een grote en actieve afdeling met ca. 350 vrijwilligers. Mannen, vrouwen, jong en oud; iedereen is welkom bij de UVV om zich in te zetten voor de ander.

UVV-vrijwilliger aan het woord: Maria Vermeeren

Het is goed mogelijk dat u haar al eerder in de krant heeft gezien; Maria Vermeeren zet zich namelijk al jarenlang in voor allerlei vrijwilligersorganisaties. Zo nam zij het initiatief voor Stichting Anderdak, een woonproject dat in de Volgerlanden werd gerealiseerd voor jonge mensen met een verstandelijke beperking. Sinds mei 2017 werkt zij als als coördinator Zorg voor de locaties van de Blije Borgh. Deze veelzijdige vrijwilligersbaan omvat allerlei taken die te maken hebben met het aansturen van de projectleiders, scholing en het werven van nieuwe vrijwilligers. “Ik zou graag zien dat er meer vrijwilligers voor de zorgafdelingen komen, ze zijn hard nodig om de beroepskrachten te ondersteunen tijdens hun drukke werkdag”, vertelt Maria. “We zoeken enthousiaste mensen die de bewoners actief willen betrekken bij allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de krant voorlezen, samen een spelletje doen of een stukje wandelen. Ook het verzorgen van koffie en thee en het helpen met de warme maaltijd tussen de middag hoort erbij. Het gaat erom dat we met wat extra aandacht mensen met dementie of een lichamelijke beperking een fijne, zinvolle dag kunnen bezorgen. Als vrijwilliger kan je hierbij echt het verschil maken.”

Een vrijwilligersbaan op een zorgafdeling is niet voor iedereen weggelegd. De voorkeur gaat uit naar mensen die affiniteit hebben met deze doelgroep en zich hierbij betrokken voelen. Andere sleutelwoorden zijn vriendelijkheid, geduld en respect. Maria: “Voor de nieuwe locatie de Sandelingenstaete, die naast het Jeugdspeelpark komt, hebben we voldoende aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar ook voor met name de Blije Borgh kunnen we nog veel mensen gebruiken. Als vrijwilliger kan je rekenen op steun van de organisatie, gezelligheid en veel dankbaarheid van de bewoners.”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens.

 

  

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 13 december 2017
Tekst: Heleen Versprille / Foto: Cees van Meerten

UVV-vrijwilliger aan het woord: Wil Blokland

Iedere dinsdag- en vrijdagmorgen verzorgen vrijwilligers het uitlenen van boeken, muziek cd’s en luisterboeken in De Blije Borgh. Al ruim 25 jaar is Wil Blokland betrokken bij de bibliotheek, en nog steeds doet zij haar werk als projectleider met veel plezier. “Ik heb altijd graag gelezen, in de bieb ben ik dus echt op mijn plek. Als bewoners niet naar beneden kunnen komen, bezorgen wij de boeken bij hen op de kamer. Thuis maak ik een catalogus op de computer zodat er een goed overzicht van de collectie is en mensen al vooraf de boeken kunnen uitkiezen die ze graag willen lezen. Het is fijn dat wij ook grootletterboeken en luisterboeken in huis hebben, daar is best veel vraag naar.”

Ooit was Wil als vrijwilliger in het weekend actief bij korfbalclub DVS ’69. Maar haar kinderen gingen het huis uit en de man van Wil kon al op jonge leeftijd met pensioen. “Omdat we niet de hele dag met zijn tweeën wilden thuiszitten, besloten we allebei om vrijwilligerswerk bij de UVV te gaan doen. Naast dat het een leuke tijdsbesteding is, maak je je ook nuttig voor anderen. En voor mij is het sociale aspect ook belangrijk. Je hebt een groep mensen om je heen, vrijwilligers en vaste medewerkers, waarmee je goed kunt samenwerken en waarbij je terecht kunt als er iets is. Dat geldt trouwens ook voor de bewoners. Ze komen naar de bibliotheek om boeken te lenen maar een gezellig praatje is voor hen minstens zo belangrijk. Je merkt dat er waardering is voor vrijwilligers, we krijgen veel fijne reacties. Het werk wil ik nog echt niet missen; zo lang ik gezond blijf, ben ik als vrijwilliger te vinden in de bieb!”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens. 

 

 

redactie: Heleen Versprille/Tekstbureau Geregeld
foto: Cees van Meerten/FotoExpressie

‘Eigenlijk zou iedereen die gezond van lijf en leden is vrijwilligerswerk moeten doen’

Vraagt u zich af of het mogelijk is om een betaalde baan en een druk gezinsleven te combineren met vrijwilligerswerk? Of is de drempel net te hoog omdat u niet goed weet welke mogelijkheden er zijn? Voor Christa van Dijken is dit best herkenbaar. Na een jarenlange carrière in de thuiszorg kwam zij als vrijwilliger bij de UVV terecht. “Het heeft wel even geduurd voordat ik besloot op een vacature te reageren. Maar ik was werkloos geraakt en wilde graag zinvol bezig zijn en iets voor anderen doen. Daarnaast vond ik het belangrijk om in contact met mensen te blijven. Een ander pluspunt was dat ik mijn netwerk, en daarmee ook de kans op een nieuwe baan, kon vergroten.” Die andere baan, weliswaar niet in de zorg, diende zich aan. Maar ook de vrijwilligersbaan bleef. Inmiddels zet Christa zich alweer bijna 8 jaar in voor de UVV. Elke woensdagmorgen begeleidt zij bewoners naar de kapsalon in de centrale hal van de Blije Borgh. De kappersklanten worden door haar opgehaald en weer netjes thuisgebracht. “Mensen die minder mobiel zijn, help ik met hun rolstoel of rollator en ik zorg voor een kopje koffie of thee. We doen ons best om het gezellig met elkaar te maken door een praatje of een grap. Wat extra aandacht vindt iedereen immers fijn. Hierdoor bouw je echt een band met de bewoners op, ik ga er elke week met veel plezier naartoe en ik kan merken dat ze blij zijn als ik binnenkom.”    Andere bezigheden hoeven geen belemmering te vormen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Vrijwilligerswerk is er voor alle leeftijden, ook voor jonge mensen die het willen combineren met school of studie. Wat betreft de hoeveelheid uren en invulling van het takenpakket is er in overleg van alles mogelijk. “Ik heb bewust voor dit werk gekozen”, vertelt Christa. “Ik ben een doener en wil graag lekker bezig zijn.” Ondertussen loopt kapster Hansje den Hoed voorbij, zij is duidelijk ook blij met de ondersteuning van Christa. “Het is een echte topper, we kunnen haar niet missen. Schrijf je dat nog even op?”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens. 

 

 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 20 september 2017
Tekst: Heleen Versprille Foto: Cees van Meerten / FotoExpressie

NIEUWE KEGELBAAN IN WIELSTAETE FEESTELIJK GEOPEND

H.I.AMBACHT –  De meeste vaste spelers waren aanwezig bij de officiële opening van de nieuwe kegelbaan op vrijdag 15 september in ontmoetingscentrum Wielstaete. Voor iedereen was er koffie met gebak, want de koersbalspelers grepen meteen de kans om het 20-jarig jubileum van hun club te vieren. Na 33 jaar intensief gebruik was de oude, houten kegelbaan dringend aan vervanging toe en ook de kegels hadden niet meer hun oorspronkelijke vorm. De baan kon na al die jaren eindelijk vernieuwd worden, mede mogelijk gemaakt door een gift van De Vrienden van De Blije Borgh. Ook de kegels en ballen zijn nieuw; geproduceerd en gesponsord door de Ambachtse firma Van der Staay b.v.   Aan Han Hendrikse, directeur van de Blije Borgh, de eer om de baan officieel te openen door het spelen van de eerste bal. Ondanks dat het zijn eerste keer op de kegelbaan was, wist hij hierbij een respectabel aantal punten te scoren. “Het is altijd leuk als er mooie, nieuwe dingen gebeuren. Dan ben ik er graag bij. Mensen ontmoeten elkaar hier om samen te bewegen. Door sport en beweging blijf je gezond en vitaal en kan je langer zelfstandig blijven wonen. Daarnaast heeft Wielstaete een sociale functie, het is belangrijk dat we eenzaamheid proberen te doorbreken”, vertelt Hendrikse.

De leden van de kegelclub spelen wekelijks op maandagmorgen in Wielstaete, de koersbalspelers zijn er elke vrijdagmorgen actief. Koersbal is te vergelijken met jeu de boules. Het lijkt eenvoudig, maar omdat de ballen niet helemaal rond van vorm zijn, vraagt dit om een speciale techniek bij het gooien. “Koersbal is een leuke sport, maar je moet echt wel even oefenen voordat je de slag te pakken hebt. We hebben het hier gezellig met elkaar, veel mensen komen iedere week”, vertelt een speelster. De koersbalclub heeft een vaste groep enthousiaste leden en bestaat inmiddels al 20 jaar in Wielstaete.

Jaren geleden moest de biljartclub wijken voor het restaurant in Wielstaete. Nu is de club weer terug in de ruimte van de voormalige Wereldwinkel. Hendrikse: “We zijn erg blij met de medewerkers en vrijwilligers die samengewerkt hebben om de boel zo mooi op te knappen. Het bruist hier weer en dat is fijn.”  Het officiële gedeelte van deze sportieve ochtend werd met koffie en een lekker stuk taart afgesloten.

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl.


 

 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 13 september 2017
Tekst: Heleen Versprille Foto:
beschikbaar gesteld door Alie Valk

Alie Valk al 65 jaar actief in het vrijwilligerswerk

Sommige mensen hebben het van nature in zich: aandacht hebben voor de mensen om hen heen en het zorgen voor anderen. Daar is Alie Valk-den Hoed het schoolvoorbeeld van. Al vanaf haar 13e jaar zet zij zich in als vrijwilligster. In de kerk, de kinderclub in het Jeugdcentrum, in de terminale zorg, als klaar-over op school, als EHBO-er en als begeleider bij reizen voor minder validen. Kortom, te veel om op te noemen… 

“Als je er voor openstaat, is het niet zo moeilijk om te zien wat mensen nodig hebben. Je moet het voelen en vanuit je hart handelen, dan is het altijd goed”, zegt Alie, die haar bijdragen zelf niet zo bijzonder vindt. Door haar omgeving wordt daar toch wel anders over gedacht, dit voorjaar ontving Alie namelijk een lintje uit handen van de burgemeester als waardering voor 65 jaar inzet voor de samenleving. “Dat was een grote verrassing, gelukkig werd ik niet zenuwachtig. Het was een heel fijne dag waar ik met mijn familie erg van heb genoten.” Sinds 1991 maakt Alie deel uit van de plaatselijke Unie van Vrijwilligers (UVV). Zij schenkt wekelijks koffie in de Blije Borgh, helpt bij activiteiten en geeft aandacht bij lief en leed van de vrijwilligers van het UVV. Daarnaast bezoekt zij ouderen die hulp of gezelschap nodig hebben en helpt zij de bewoners in haar eigen appartementengebouw die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Alie is een kei in organiseren, ze lijkt alle activiteiten moeiteloos te combineren. “Ik heb er nog steeds veel plezier in. En mijn man heeft me altijd gesteund. Hij zegt: ‘Je kunt beter gaan helpen, dan zelf geholpen moeten worden’, en zo is het ook. Het is belangrijk om positief en actief te blijven, dat maakt je leven echt veel mooier!”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 24 mei 2017
Tekst: UVV Hendrik-Ido-Ambacht Foto: Cees van Meerten / FotoExpressie

Feestelijke huldiging UVV-vrijwilligers

Ook dit jaar zijn de vrijwilligers die 10, 15, 20, 25 of zelfs 35(!) jaar werken voor de Unie van Vrijwilligers (UVV) gehuldigd. Op 17 mei kregen zij van de UVV, in samenwerking met De Blije Borgh, een lunch aangeboden in Wielstaete.

In zijn toespraak benadrukte voorzitter Arie van der Vlies nog eens hoe belangrijk en onmisbaar het werk van vrijwilligers voor De Blije Borgh is. Hij complimenteerde alle jubilarissen voor hun belangeloze inzet gedurende vele jaren.

Na gezellig met elkaar van de goedverzorgde lunch te hebben genoten, ontvingen alle aanwezigen uit handen van de coördinatoren hun nieuwe badge met de extra ster, een cadeaubon en een roos.

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens.

  

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 24 mei 2017
Tekst: Heleen Versprille Foto: Cees van Meerten / FotoExpressie

UVV-vrijwilliger: Kok Hamza verwent gasten in de Emmastaete

Bij binnenkomst in de Emmastaete is het meteen duidelijk waar de keuken te vinden is, je hoeft alleen je neus maar achterna. Wat ruikt het hier lekker! Iedere dinsdag kookt vaste kracht Gerda samen met vrijwilligers Ad, Adrie en Hamza voor de bewoners die graag aanschuiven om te genieten van een heerlijke 3-gangen lunch. Hamza Taan, afkomstig uit Syrië, is helemaal in zijn element in de keuken. Voorheen was hij chef-kok in een groot restaurant in Damascus, hier kookt hij voor een gezelschap van 12 personen, de maximale capaciteit van de keuken. “De gasten stonden er wat afwachtend tegenover toen Hamza begin dit jaar onze kookploeg kwam versterken, niet iedereen is gewend aan buitenlands eten. Inmiddels zijn ze erg  enthousiast over zijn kookkunsten, alle beschikbare plekken in ons restaurant zijn al snel gereserveerd. We verzorgen een verrassend menu met een mix van Hollandse en Arabische gerechten. Vooraf bespreken we samen het menu, Hamza gaat zelf op pad om de ingrediënten voor zijn gerechten vers in te kopen. Daarbij houdt hij er goed rekening mee dat we maar een bescheiden budget hebben, dus de beste adresjes heeft hij hier wel ontdekt”, vertelt Gerda van Balen.  Na de vlucht uit Syrië verbleef Hamza met zijn vrouw en twee dochters tijdelijk in een asielzoekerscentrum in Tilburg. Het gezin heeft nu een fijne plek gevonden in Hendrik-Ido-Ambacht, de meisjes gaan hier met plezier naar school en Hamza en zijn vrouw doen hun best om Nederlands te leren. Hamza: “Ik ben erg blij dat ik weer in de keuken aan het werk ben. De mensen zijn heel aardig en geïnteresseerd, ze vragen altijd hoe het met me gaat. En het is leuk om weer met collega’s samen te werken, we hebben het gezellig en doen ons best om elkaar goed te begrijpen. Soms gebruiken we de telefoon om foto’s van groenten of zoiets op te zoeken, we komen er altijd wel uit. Ik zou graag weer in een restaurant aan de slag gaan, maar daarvoor moet ik eerst de taal beter leren, dat is belangrijk.” Bij het vertellen van zijn verhaal wordt Hamza geholpen door zijn dochter Nour (10). Zij begrijpt en spreekt de Nederlandse taal al heel goed en kan voor hem vertalen. Nour heeft vakantie en is meegekomen naar de Emmastaete. Ze kijkt trots toe hoe hij een ovenschotel met courgette, tomaten en gehakt verdeeld over de borden. “Papa is kok en hij kan goed koken, maar mama kookt meestal thuis en zij maakt ook erg lekker eten klaar!”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl.

 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 10 mei 2017
Tekst: Heleen Versprille Foto: Cees van Meerten / FotoExpressie

UVV-vrijwilliger aan het woord

H.I.Ambacht - Het kost tijd en energie om te wennen in een vreemd land. Werkelijk alles is anders: de taal, de mensen, de cultuur en het klimaat.Toch weet Christine Mousa haar start in Nederland te combineren met vrijwilligerswerk voor de UVV, wat veel zegt over haar positieve instelling en krachtige persoonlijkheid.

Christine is afkomstig uit Syrië en woont met haar man en twee kinderen in Ambacht, waar ze werkt in het restaurant van de Blije Borgh en sinds kort ook in Sophiastaete. “Bij het serveren van de maaltijden is het soms wel moeilijk, ik ken de namen van de gerechten nog niet”, lacht Christine. “Thuis spreken we in het Arabisch met elkaar, maar buiten de deur probeer ik zoveel mogelijk Nederlands te praten. En ook al maak ik fouten met de taal, ik vind het belangrijk om het te leren.

Sinds oktober ga ik drie keer per week naar school, gezellig samen met mijn man. Daar krijgen we Nederlandse les en dan kunnen we thuis verder oefenen.” Christine kwam via een vriendin bij de Blije Borgh terecht. Ze heeft het daar als vrijwilligster naar haar zin, de mensen zijn er aardig en behulpzaam. “Ik luister graag naar de verhalen van de bewoners. Als oudere mensen horen dat ik uit Syrië gevlucht ben, vertellen ze vaak over hun eigen herinneringen aan de oorlog die ze hebben meegemaakt. Het is bijzonder dat we deze ervaringen met elkaar delen. Het is jammer dat ik de taal niet goed genoeg spreek om overal antwoord op te geven, maar dat komt nog wel. Luisteren is ook belangrijk, daar leer ik veel van.”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens.

  

 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 26 april 2017
Tekst: Heleen Versprille / Foto: Cees van Meerten

UVV-vrijwilliger aan het woord

H.I.Ambacht - In de wijk De Volgerlanden is de Sophiastaete gevestigd, de nieuwste locatie van De Blije Borgh.
In het gebouw zijn appartementen voor ouderen en woongroepen voor dementerende ouderen gehuisvest.
Het gezondheidscentrum, de apotheek en kinderopvang bevinden zich op de begane grond van het complex.
Daar is ook het gezellige en kleurrijk ingerichte ontmoetingscentrum te vinden. Bewoners en omwonenden maken er met veel plezier gebruik van. Maartje Beijeman is er inmiddels al ruim een jaar actief als waarnemend projectleider van het UVV.

“Kaarten, sjoelen, bingo spelen of de schilderclub, je kunt in de Sophiastaete aan van alles meedoen. Op de laatste donderdag van de maand hebben we een ‘Happy Hour’ en eens per twee weken kun je op vrijdagavond aanschuiven want dan eten we gezellig samen.
Ik vind het leuk om mee te helpen bij het op touw zetten van de activiteiten en heb er ook de tijd voor. Daarnaast is het fijn als je iets voor anderen kunt betekenen, een beetje extra aandacht kan mensen die het moeilijk hebben best eens helpen”, vertelt mevrouw Beijeman. 

Deze vitale dame kwam 2,5 jaar geleden in de Sophiastaete wonen met haar echtgenoot, die helaas niet lang na de verhuizing vanuit Rotterdam is overleden. “We kregen een warm welkom toen we hier kwamen wonen, dus dat voelde al snel goed. Ik moest destijds best even een drempel over om contact te leggen, maar ik had toch ook wel behoefte aan afleiding. In het ontmoetingscentrum komt een groep fijne mensen en inmiddels heb ik wel wat vriendschappen opgebouwd. Je hoeft dus niet per se een 'echte’ Ambachter te zijn om je hier thuis te voelen!”

Elke zaterdag is er van 10.00 tot 14.00 uur vrije inloop voor bewoners en mensen uit de wijk. “We drinken dan gezellig koffie of een lekker drankje, maken een praatje of eten met elkaar een kopje soep. In deze wijk wonen natuurlijk veel jonge gezinnen met kinderen, maar ook buurtbewoners of belangstellenden zijn van harte welkom in het ontmoetingscentrum. Het is heel laagdrempelig dus kom gerust eens binnenlopen om kennis te maken of mee te doen aan een van de activiteiten.”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens. 

 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 1 maart 2017
Tekst: Heleen Versprille / Foto: Cees van Meerten

UVV-VRIJWILLIGER AAN HET WOORD

In de serie 'Vrijwilliger aan het woord' staat deze keer Allison ter Wengel-Badrie centraal.
Ze doet vrijwilligerswerk bij de
Blije Borgh, waar ze de bewoners helpt met creatieve activiteiten.

"Het is fijn om met ouderen te werken en met hen te praten, van hun ervaring en wijsheid kun je veel leren, vind ik. Daarnaast hebben we het gezellig met elkaar en met de collega’s, ik doe het werk met plezier", vertelt Allison ter Wengel-Badrie. Jaren geleden startte Allison als vrijwilligster bij de UVV, ze hielp ‘s avonds bij het rondbrengen van de koffie. Na een onderbreking van twee jaar, door het werk van  haar  echtgenoot  woonde Allison tijdelijk in het buitenland, ging ze opnieuw als vrijwilligster aan de slag. Dit keer bij de dagverzorging van De Blije Borgh. Tegenwoordig helpt ze hier de bewoners elke maandag bij de creatieve activiteiten. Oorspronkelijk komt Allison uit Trinidad en Tobago, een land in de Caraïbische Zee waar Engels de officiële taal is. Ze is vrolijk en heeft een vriendelijke uitstraling. "Ik denk dat ik op mijn collega’s wel een rustige indruk maak, maar dat komt ook omdat ik het soms wat  lastig  vind  om  in  het  Nederlands te  communiceren.  Vooral als het om een grote groep gaat, dan blijf ik liever wat op de achtergrond.”

Allison verstaat de taal goed, maar om te leren hoe ze zich nog beter kan uitdrukken heeft ze een studie Nederlands opgepakt. "De taal heeft veel spreekwoorden en uitdrukkingen waar ik de betekenis  niet  van  ken. Ik wil er graag meer over weten. Vroeger had ik een kantoorbaan, maar dat is hier toch moeilijker omdat  Nederlands  niet mijn moedertaal is. Maar met mijn vrijwilligerswerk lukt het prima, als mensen maar duidelijk en niet heel snel spreken. En als ik iets niet meteen begrijp, doen de bewoners hun best om het mij uit te leggen, dat is toch echt heel lief!”

De Unie Van Vrijwilligers (UVV) vindt het belangrijk om mensen  die  dat  nodig  hebben te helpen en te ondersteunen. UVV Hendrik-Ido-Ambacht is een grote en actieve afdeling met ca. 350 vrijwilligers. Mannen, vrouwen, jong en oud; iedereen is welkom bij de UVV om zich in te zetten voor de ander. Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens. 

 

 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 8 februari 2017

Medewerkers van de weeksluiting in De Blije Borgh nemen afscheid

H.I.Ambacht - Bij de Unie van Vrijwilligers Hendrik-Ido-Ambacht vond onlangs een bijzonder afscheid plaats. Bij de weeksluiting, die wordt gehouden voor de bewoners van De Blije Borgh en de Alewijnsflat, namen drie dames tegelijk afscheid. Ruim 25 jaar waren zij als UVV-vrijwilliger werkzaam bij deze belangrijke activiteit in De Blije Borgh.

Deze dames, Mariska Euser, vele jaren projectleider, Ria Lodder en Riet Biesbroek werden uitgebreid in het zonnetje gezet. De Unie van Vrijwilligers sprak grote waardering uit voor hun jarenlange inzet. Zij kregen een prachtig boeket en een cadeaubon aangeboden. Ook ontvingen zij een oorkonde voor 25 jaar vrijwilligerswerk. Namens De Blije Borgh kregen zij bloemen en een boek overhandigd.

Meer weten over UVV Hendrik-Ido-Ambacht? Kijk voor informatie en vacatures op de website
www.uvv-hia.nl. 

 

De Brug, editie Hendrik-Ido-Ambacht van 25 januari 2017
Tekst: Heleen Versprille / Foto: Cees van Meerten

UVV-vrijwilliger aan het woord
De Unie Van Vrijwilligers (UVV) vindt het belangrijk om mensen die dat nodig hebben te helpen en te ondersteunen.

H.I.Ambacht – Voor sommige mensen is vrijwilligerswerk een zinvolle aanvulling op hun dagelijkse bezigheden, voor anderen is het een manier van leven. Het laatste is zeker van toepassing op Wil van Schooten. Zij zet zich niet alleen in als vrijwilliger voor de UVV, maar is ook actief voor De Zonnebloem, de Wmo-adviesraad en het Interkerkelijk Diaconaal Beraad.

"lk vind het fijn om lekker bezig te zijn en heb hierdoor ook veel sociale contacten. Voor mij betekent vrijwilligerswerk wederkerigheid; door je in te zetten voor andere mensen kun je zelf ook blij zijn met kleine dingen.

Mijn agenda is behoorlijk gevuld, vooral de organisatorische zaken en het regelwerk kosten veel tijd. Af en toe probeer ik wel wat vrije dagen voor mezelf te reserveren, maar dat lukt niet altijd. Dat is niet erg, want het is heel leuk om al die verschillende taken met elkaar te combineren.”

Wil werkte voorheen als wijkverpleegkundige in Hendrik-Ido-Ambacht, deze achtergrond verklaart wellicht haar betrokkenheid bij andere mensen en haar drive om op te komen voor de belangen van anderen. Bij de UVV vervult zij de dubbelfunctie van secretaris en penningmeester van ouderenkoor Tonica. De repetities zijn wekelijks op dinsdag en daarnaast verzorgt het koor regelmatig optredens waarbij

het repertoire, dat varieert van klassieke tot oud Hollandse liederen, goed in de smaak van het publiek valt.

“Het koor bestaat al 46 jaar maar is nog steeds heel actief. We treden bijvoorbeeld op bij kerstvieringen, maar ook op Koningsdag. Ons twee oudste leden, een koorlid en de dirigente, zijn beiden 92 jaar." Het bewijs dat er aan muzikaliteit en een energieke levensstijl geen maximum leeftijd verbonden is, lijkt hierbij geleverd.

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens.